Archiwum

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sample Text

O MNIE

Moje zdjęcie
Mieszkam w małym niedocenianym miasteczku: Wejherowo Śmiechowo. Mam dwoje dzieci, które pomagają mi ogarnąć komputer i mojego bloga. Mąż natomiast wspiera mnie finansowo. Jednym słowem- udane życie (: Na tej stronie będę prezentowała swoje przepisy kulinarne oraz moje również niedocenione cztery koty i ich perypetie.

Text Widget

Obserwatorzy

poniedziałek, 10 grudnia 2012

Po długiej przerwie wracam z nowymi przepisami (: 

Dzisiaj proponuję kolejny przepis z Thermomixu, ale krem można również wykonać z użyciem blendera. 

Składniki:
80 g cebuli przekrojonej na połówki
2 ząbki czosnku
25 g oliwy z oliwek
150 g różyczek brokuła
200 g ziemniaków obranych i pokrojonych na kawałki
150 g warzyw (marchewka, seler, pietruszka), obranych, pokrojonych na kawałki]
800 g wody
1 kostka bulionu warzyw
1 łyżeczka soli
2 szczypty pieprzu mielonego
100 g kwaśnej śmietany 12%

Wykonanie:
Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Kopystką zgarnąć rozdrobnione składniki ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać oliwę. Dusić 2 min. 30 s/Varoma/ obr. 1.
Do naczynia miksującego włożyć brokuły, ziemniaki resztę warzyw, rozdrobnić 4-5 s/obr. 5. Kopystką zgarnąć rozdrobnione składniki ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać 500 g wody, kostkę rosołową, sól i pieprz, gotować 12 min/100 stopni C/obr. 2, następnie zmiksować 1 min/stopniowo zwiększając obroty od 1 do 8.
Dolać 300 g wody i śmietanę, gotować 4 min/100 stopni C/obr. 3, ewentualnie doprawić do smaku.

Wariant:
Zamiast śmietany można dodać jogurt naturalny.


WERSJA Z BLENDEREM:
Cebulę, czosnek drobno siekamy. Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy cebulę i czosnek. Dusimy 2 min. Przekładamy do garnka cebulę i czosnek, brokuły, ziemniaki i resztę warzyw. Dolewamy wodę. Dodajemy kostkę rosołową, sól i pieprz. Gotujemy 25 min. Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku. Wszystkie ugotowane składniki blenderujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji.

Udekorowałam swój krem paseczkami szynki szwarcwaldzkiej i koperkiem (:



0 komentarze:

Prześlij komentarz